Printre multitudinea de tehnici care există pentru decorarea plăcilor ceramice, există una care se remarcă prin complexitatea realizării, dar care obține rezultate surprinzătoare. În acestă postare, Toro Decor vă va învăța despre așa-numita tehnică “Cuerda Seca”.

 

 

Această tehnică apare pentru prima dată în Spania în secolul al X-lea și se pare că originea ei este maură, deoarece popoarele arabe, stabilite în Peninsula Iberică, foloseau grăsimi de origine animala și pigmenți minerali (în principal fier sau mangan) pentru elaborarea desenelor pe piese ceramice.

În prezent, această tehnică de vopsire manuala este utilizată în principal pentru decorarea ceramicii vitrate. Pentru a folosi tehnica „Cuerda Seca”, începeți prin a face un desen pe placa de bază, combinând grăsime și oxid de mangan, ceea ce va împiedica amestecarea culorilor cu cele aplicate în pasul următor.

Apoi, în spațiile pe care le-am delimitat cu acea linie, se vor aplica culorile care vor realiza un decor cu linii definite și culori diferențiate, ceea ce creează un efect vizual de relief pe faianță, deși este cu adevărat complet neted, deoarece glazura se topește în întregime.

 

Din punct de vedere istoric, tehnica „Cuerda Seca” este mai veche decât așa numita tehnică „Cuenca o Arista”. Dezvoltarea sa completă a coincis în timpul Al-Andalusului, în Peninsula Iberică, în secolul al X-lea și în cadrul culturii maure, mai precis în timpul domniei monarhilor catolici, ceea ce a făcut ca aceste două culturi să se amestece mai departe cu Gotic-renascentist.

Pe de altă parte, această tehnică a trebuit să coexiste cu alte două tipuri de tehnici aplicate ceramicii neglazurate, care sunt Esgrafiado și Estampillado, ambele aparținând perioadei almohade. În cele din urmă, ambele au ajuns să fie înlocuite în cea mai mare parte de tehnica „Cuenca o Arista”.

 

Există trei tipuri de tehnică de „Cuerda Seca”, care sunt: „Cuerda Seca Plana”, „Cuerda Seca Hendida” și „Cuerda Seca de Refuerzo”. Cea care se folosește cel mai mult este „Cuerda Seca Plana”.

Dacă ți-a plăcut acest tip de decor, această tehnică este, fără îndoială, una dintre cele mai originale atunci când vine vorba de decorarea plăcilor pe care le poți folosi în casa ta. Pentru aceasta, Toro Decor vă pune la dispoziție produse realizate prin tehnica „Cuerda Seca”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *